Shabby chic är en inredningsstil som suddar ut gränserna mellan nytt och gammalt, mellan inomhus och utomhus och mellan bruks- och prydnadsföremål. Det är till exempel helt ok att använda en gammal rostig mjölkhink som prydnadsobjekt. Det är upp till var och en att bestämma hur långt man vill ta stilen. Somliga inreder hela hemmet med shabby chic möbler, men det går förstås lika bra att begränsa stilen till köket eller varför inte badrummet. För shabby chic är mycket ljusa färger som gäller, gärna vita trämöbler som slipats för att se äldre och mer slitna ut på ytan. Den som har tid och motivation kan finkamma antikvarier och loppmarknader på jakt efter gamla autentiska föremål, men stilen tillåter att man blandar nytt och gammalt precis så som man känner för det.

 

Vitrinskåp

Detta vitrinskåp från Nordal är inspirerat av ett gammaldags fönster. Det är perfekt för den som har många små fina föremål att visa upp. Fyll skåpet med din samling av antik kuriosa och låt det bli ett vackert blickfång i vardagsrummet eller i hallen. Skåpet erbjuder också idealisk förvaring för kristallglasen och finporslinet, där man kan beundra deras charm och låta dem bidra till bostadens stil. Samtidigt hålls de i tryggt förvar, borta från damm och alltför nyfikna barnfingrar. Vitrinskåpets generösa proportioner (225 cm på höjden och 120 cm på bredden) gör att skåpet har plats för det mesta som du vill visa upp. Vitrinskåpet är gjort av vitmålad och vintagebehandlad alm som ger den rätta slitna looken. Betyg 5 av 5.

Vitrinskåp 1

 

Skåp

Från Nordal kommer även detta mindre skåp i vintagestil. Möbeln är målad i vitt och ljusgrönt med en fin patina och har en matchande tapetklädd fondvägg. Skåpet är 81 cm högt och 55 cm brett och har ett djup på 22 cm. Fyllt med gamla udda kaffekoppar blir det ett mycket charmigt inslag i ett kök. Betyg 5 av 5.

Skåp 1

 

Säng

Skånska Möbelhuset tillverkar denna vackra säng med en gammaldags romantisk prägel. Sängen är 96 cm bred och tillverkad av svart metall. Tillsammans med rätt accessoarer blir den härligt shabby chic. Fyll den med sköna kuddar och mysiga plädar så blir sängen en utmärkt soffa i vardagsrummet, där den förstås också kan stå till förfogande som gästsäng när vännerna knackar på dörren. Betyg 4 av 5.

Säng 1

 

Kuddar

Till sängen behöver du massor av kuddar – var inte rädd för att blanda kuddar med olika mönster och färger. Vi rekommenderar till exempel denna eleganta och stilsäkra kudde med medaljongmönster från Gripsholm. Betyg 4 av 5.

Kuddar 1

 

Vägghylla

Den här vägghyllan med krokar passar fint in i en lantligt influerad stil med sina korgar och ljusa textildetaljer. Möbeln passar bra som klädhängare i hallen – lådorna erbjuder gott om plats för vantar, mössor och annat som man vill ha nära till hands. Hyllan är också både praktisk och snygg i köket, där den kan användas för att hänga kökshanddukar och förkläden. Lådorna kan användas till förvaring av rena handdukar och trasor, och på hyllan kan man ställa några gammaldags saftflaskor eller andra bruksföremål som gör att man tror sig förflyttad till gammelmormors kök. Betyg 4 av 5.

Vägghylla 1

 

Sittbänk

I serien finns också en matchande sittbänk med förvaringskorgar under, perfekt att ställa i hallen för att få mer förvaringsutrymme och någonstans att sitta medan man snör skorna. Betyg 4 av 5.

Sittbänk 1