Det är något speciellt med gamla föremål. Varje pinal har en egen historia att berätta. Shabby chic tar tillvara på objektens karaktär och skapar en levande värld kring dessa. Typiskt för stilen är strävan efter en hemtrevligt ombonad känsla. Ljusa färger dominerar – grundfärgen i möblemanget är ofta vit. En feminin och romantisk touch i form av exempelvis blommiga mönster och spetsar är ett annat genomgående drag i stilen. Men det är såklart upp till var och en att skapa sin personliga tolkning av stilen. Har man tid och tålamod kan man själv skapa sin shabby chic inredning med loppisfynd, målarfärg och sandpapper, som ger möblerna en vacker patina. Har man inte tid eller möjlighet att ägna sig åt målningsprojekt,  går det lika bra att köpa nytt. För shabby chic är det fritt fram att blanda gammalt och nytt precis som man vill. Här kommer några förslag på möbler som hjälper dig att skapa stilen:

Soffbord

Som soffbord blir denna kista utmärkt. Ovanpå lägger du en vit spetsduk från second hand-butiken – duken går att färga med te om du vill att den ska se äldre och mer gulnad ut. Som dekoration ställer du en vacker vas eller en gammaldags konservburk med snittblommor i. Kistor erbjuder praktiskt med förvaringsutrymme åt saker du inte behöver komma åt så ofta, exempelvis kuddar och täcken till gästsängen. Betyg 5 av 5.Soffbord 1

 

Dekorativ flaska

Perfekt för att skapa shabby chic-stilen är denna charmiga laudanumflaska i vintagestil som ser ut att komma från ett gammalt apotek. Använd den som vas för en ensam ros, för att servera saft i eller helt enkelt som en inredningsdetalj i sin egen rätt. Betyg 4 av 5.

Dekorativ flaska 1

 

Elegant badkar

Detta sanslöst eleganta och tidlösa badkar sätter stilen i ditt badrum. Gjort i glasfiberförstärkt sanitetsakryl är det inte bara snyggt utan också slitstarkt och lätt att rengöra. Lejontassarna i metall är pricken över i som gör badkaret till mycket chict inslag. Kombinera med några rustika och slitna föremål för att få till en bra balans mellan shabby och chic. Betyg 4 av 5.

 

Elegant badkar 1

 

Ljuslykta

Denna ljuslykta ger vintagevibbar och är gjord av naturmaterialen metall, bambu och jute. Perfekt för att lysa upp badrummet precis lagom mycket medan du badar i ditt lejontassprydda badkar eller myser ute på verandan en kväll. Inuti sitter en glascylinder som hindrar lågan från att blåsas ut och lyktan kan användas med både värmeljus och blockljus. Lyktan har måtten 21,5×32,5 cm. Betyg 4 av 5.

Ljuslykta 1

 

Hissgardin

En spetskantad hissgardin från Boel & Jan blir en lantligt vacker och romantisk inramning av fönstret. Gardinen fästs upp med hjälp av knytband och är gjort av ren bomull i den vilsamma nyansen off-white. Gardinen finns tillgänglig i olika bredder så att du kan hitta en som passar just ditt fönster. Betyg 3 av 5.

Hissgardin 1

 

Griffeltavla

Ibland är det skönt att få en paus från datorns tangentbord och återupptäcka forna tiders skrivmaterial. En griffeltavla bidrar med en gammaldags charm och är dessutom praktisk att ha för att skriva inköpslistor och anteckna viktiga saker på. Eller för att notera tänkvärda citat att ha i åtanke under dagen. Tavlan mäter 60×100 cm och har en träram av alm, hörnen är förstärkta med metalldetaljer för en mer rustik look. Betyg 5 av 5.

Griffeltavla 1