En längtan till livet i ett hus på landet avspeglas i den lantliga inredningsstil som på senare tid blivit mycket eftersökt. Stilen går bra att anpassa efter omständigheterna och passar förstås utmärkt även i en liten lägenhet i stan. Inredningen kan vara elegant och värdig en herrgård, men den är ofta intimare och enklare, inspirerad av gamla torp och ibland med inslag av shabby chic.

 

Spegel i trä

Mycket detaljer i trä är ett säkert tips för att få bostaden att andas lantlig inredning. Helst trärent eller betsat för att behålla den där äkta träkänslan. Vi har fallit för den här spegeln med en ram gjord av återvunnen teak. Spegeln är kvadratisk, 125×125 cm, och för design och tillverkning står företaget Artwood. Speglar är inte bara till för att granska nunan i, de fyller också en viktig roll i inredningen eftersom de reflekterar ljus och på så vis får rum att kännas luftigare och rymligare. Speglar är därmed perfekta för att få små rum att upplevas som större. Betyg 4 av 5.

Spegel i trä 1

 

Eldstad

Få saker skapar en så lantligt hemtrevlig och ombonad känsla som en levande brasa. Den håller inte bara fossingarna varma under den kallare tiden på året, utan bjuder också på ett stilla skådespel. Det är nuförtiden få förunnat att ha en kamin eller eldstad i hemmet, men bara för att man bor i lägenhet ska man inte vara berövad eldens lugnande närvaro. Nuförtiden finns prydnadsspisar som enkelt monteras utan anslutning till skorsten och som nästan samma känsla som en riktig brasa. Vi rekommenderar denna skorstensfria spis från Skill Factory. Som bränsle används en speciell sorts biobränsle i flytande form som enkelt fylls på i behållaren. Väl fylld har spisen tre timmars brinntid så du får gott om tid att njuta av de sprakande lågorna. Vid förbränningen avges endast vatten och koldioxid så du kan känna dig trygg. Modellen har en klassisk stilren design som passar de allra flesta stilar och smaker. Tack vare det lilla formatet går den att montera nästan var som helst. Betyg 5 av 5.

Eldstad 1

 

Ljusstakar

Även en liten eldslåga hjälper till att skapa en trevlig stämning. Dessa rustika ljusstakar säljs i 2-pack och är gjorda för att hamras in i ett stycke trä. Pernille Vea har formgivit dem, inspirerad av de original som vikingarna tillverkade. Ljusstakarna är i gediget gjutjärn och har en enkel och ren design som skapar en känsla av autenticitet. Ljusstaken går förstås att banka ner direkt i bordsskivan, men vi föreslår att du istället väljer ut ett stycke trä i naturen och använder som hållare. En stabil stock, kapad till lagom höjd, blir ett fint lantligt inslag i bostaden och fungerar samtidigt som litet sidobord. Betyg 4 av 5.

Ljusstakar 1

 

Soffbord

Detta härliga och praktiska soffbord på hjul blir ett perfekt inslag i den lantliga stilen. Massiv alm som stomme och detaljer i metall ger en rustik brukskänsla. Träet är återvunnet vilket gör varje bord unikt och bordsskivans yta vittnar om träets historia. Bordets dimensioner är 110x72x36 cm. Bordet ingår i serien Falun som erbjuder bland annat en bokhylla och en matgrupp i samma stil – perfekt när man vill ha möbler som passar bra ihop. Betyg 5 av 5.

Soffbord 2