När du ska inreda ett sovrum behöver du först tänka igenom vilka behov rummet ska uppfylla. Är ditt sovrum enbart till för att vila och sova i eller har det fler funktioner? Somliga gillar att läsa i sängen, tänk då på att skaffa en bra läslampa som helst går att rikta efter behov. Som grundregel är det en god idé att låta sovrummet vara för avkoppling och sömn i första hand och lämna andra aktiviteter utanför. Men det är du själv som bäst avgör vad som är avkopplande för dig. Lugnande färger som blått och grönt brukar rekommenderas som basfärg. Rött och gult har däremot en stimulerande effekt och är alltså inte det bästa valet för ett sovrum, men kan mycket väl användas på mindre detaljer i rummet. Inred gärna med mycket textilier som fungerar ljuddämpande och på så vis främjar en lugn stämning. Nedan tipsar vi om möbler och detaljer för inredning sovrum.

 

Prydnadskuddar

Sängen bör utgöra sovrummets fokus. Några prydnadskuddar på sängen är mysigt och skönt när man vill ta en liten tupplur utan att krypa ner i sängen. Eller att stoppa bakom ryggen om man vill sitta i sängen med en bok eller surfplatta. Detta kuddfodral med ögonfransar kan gott få vara det sista ögonen ser innan det är dags att sluta dem för dagen. Fodralet är 50×50 cm och tillverkas i en blandning av bomull och linne. Motivet är tryckt på kuddfodralets bägge sidor. Betyg 4 av 5.

 

Matta

Sovrummet är ett av de få rum i hemmet där du med fördel kan satsa på mörka färger, de flesta sover bättre i ett mörkt rum så varför inte våga inreda med svart. Denna vackra svartvita matta är gjord i ren bomull och är mycket skön att gå på. Mattans mönster är på samma gång klassiskt och modernt, och passar på så sätt till många stilar. Betyg 5 av 5.

Matta 1

 

Pläd

Motivet finns också som fleecepläd, som är mycket snygg att lägga över fotändan på sängen och på så sätt matcha mattan. Betyg 4 av 5.

Pläd 1

 

Spegel

I sovrummet vill man gärna ha en stor spegel där man kan försäkra dig om att kläderna sitter som de ska. Denna exklusiva möbel från SMD Design ger dig en god överblick, med sina 171 cm. Den erbjuder också plats att hänga kläder och accessoarer på – plocka gärna fram dem kvällen innan så sparar du tid i morgonstressen. Den elegant formgivna möbeln är gjord av vitlackad aluminium och tillverkas i Småland. Betyg 5 av 5.

Spegel 1

 

Sängbord

Denna eleganta byrå är en utmärkt möbel till sovrummet. Den passar bra som sängbord att ställa väckarklockan på och har gott om plats för småsaker i lådorna. Serien som byrån tillhör heter Habana och är influerad av 50- och 60-talet. Det är den diskreta retrokänslan som ger möbeln en stor del av dess charm. Materialet är klarlackad amerikansk valnöt och lådorna är i tålig MDF. Metalldetaljerna bidrar också till det sofistikerade formuttryck som möbeln har. Eftersom den är liten (65 cm hög) passar den lätt in i möblemanget och den kan enkelt flyttas när man så önskar. Denna variant har lådorna målade i mörkgrått, men möbeln säljs också med lådor i blått, vitt eller rosa, för den som önskar lite mer färg i sovrummet. Betyg 5 av 5.

Sängbord 1