Att inreda med fårskinn är en trend som aldrig går ur tiden och just nu är det helt rätt. Ett fårskinn ger en varm och ombonad känsla i rummet och det är särskilt härligt under vinterhalvåret. Lägg fårskinnet i soffan eller fåtöljen, det är skönt att sitta på och det kan också användas som pläd om man känner sig frusen. Även som matta är det riktigt fint – framför brasan bidrar det till en mysig känsla och som sängmatta är det underbart att sätta fötterna på under kalla morgnar. Ett skinn är också härligt mjukt och gosigt för babyn att sova på. I det fallet är det oftast lammskinn som används. Fårskinnen är som regel större än lammskinnen, har lite grövre ull och tjockare läder. Medan lammskinnen i regel är enhetligt färgade, har fårskinnen större färgskiftningar och kontraster. Ibland har fårskinnen en ål, det vill säga en längsgående mörk rand i mitten av skinnet. Man kan förstås också låta fårskinnet återkomma i mindre detaljer i rummet, exempelvis på kuddar.

 

Enkelt att hålla ull rent

Ull är naturligt smutsavvisande. För att hålla skinnet rent är det lättast att dammsuga det regelbundet och skaka det utomhus då och då. Råkar man spilla på fällen så går det bra att torka av med en fuktig svamp. Behöver man tvätta det så tänk på att undvika tvättmedel med fosfater, blekmedel och andra starka kemikalier som skadar skinnet. Det finns milda så kallade ullschampon om går bra att använda på fårskinn. Följ tvättråden – oftast går det bra att tvätta i maskin på ullprogram. Handtvätt är ett annat skonsammare alternativ.

 

Stort lamskinn

Detta gråa lammskinn från Australien kommer från långhåriga lamm och den 5 cm långa luggen känns underbart mjuk mot huden. Fällen består av fyra hopsydda skinn vilket gör det generöst tilltaget – hela 180×120 cm. Använder man det som matta täcker det alltså en stor yta. Det är också perfekt som överkast på sängen eller som filt i soffan eller fåtöljen. Betyg 5 av 5.

Stort lamskinn 1

 

 

 

Bänk med fårskinn

En mängd möbler och inredningsobjekt använder fårskinn som en del av formgivningen – det är ett material som harmonierar väl med exempelvis trä. Denna handtillverkade bänk i vitmålad ask har en dyna av gotländskt fårskinn. Det blir snyggt att kombinera bänken med ett helt fårskinn på golvet eller i soffan, gärna i en lite avvikande nyans. Betyg 3 av 5.

 

SONY DSC

 

 

Kuddfodral av fårskinn

En annan inredningsdetalj är detta ljuvliga kuddfodral. Kudden är fin att kombinera med andra fårskinnsdetaljer i rummet, men är såklart helt rätt också på egen hand – inred gärna med två eller tre kuddar av samma slag i soffan eller på sängen. Den är 45×45 cm stor och gjord av skinn från lockiga och korthåriga australiensiska får. Betyg 4 av 5.

Kuddfodral av fårskinn 1

 

 

Dyna av fårskinnsimitation

För den som föredrar syntetiskt fårskinn finns exempelvis denna helmysiga dyna i fårskinnsimitation av akryl. Den håller baken varm när det är kyligt och gör fåtöljen ännu mer inbjudande. Skinnimitationen är den enkel att tvätta och den finns i nyanserna vit, mörkgrå och svart. Perfekt för veganer och andra som föredrar att inte använda äkta djurskinn. Betyg 4 av 5.

 

Dyna av fårskinnsimitation 1