Ibland känner man ett skriande behov av att förnya hemmet trots att bankkontot inte medger några stora utgifter. Vad gör man då? Ett tips är att undvika impulsköp som ofta blir dyra i längden och istället tänka igenom hur man faktiskt vill ha sitt hem. Att satsa på minimalism kan vara ett sätt att uppnå en vacker och vilsam stil i bostaden, till en ringa peng. Mottot är helt enkelt ”less is more” och de föremål och möbler man väljer till rummet bör fylla en tydlig funktion. Att sätta kvalitet före kvantitet gör att man investerar i inredning av god kvalitet som håller länge. Bostaden kommer inte att kännas tom utan snarare lugn och fridfull eftersom det finns färre objekt som pockar på uppmärksamheten.

 

Billig förnyelse med textil

När det gäller möbler får man räkna med att det kostar en slant om man vill ha en kvalitetsmöbel. Men är till exempel din gamla soffa fortfarande skön att sitta i går det bra att fräscha upp utseendet med hjälp av ett nytt överdrag och nya kuddar. Det behöver inte kosta mycket och soffan kommer att kännas som ny. Överlag är textilier ett bra sätt att förvandla ett rum på utan att det kostar skjortan. Med tyg kan man lätt föra in färger och mönster i rummet och på så sätt helt förändra färgsättningen och stämningen.

 

Hissgardin

Gardiner och mattor täcker stora ytor och genom att förändra dessa påverkar du hur rummet upplevs, jämförelsevis är detta billig inredning som ger stor förändring. Denna hissgardin i en varm, röd färg med rombmönster är snygg och praktisk för att justera ljusflödet i rummet. Betyg 3 av 5.

Hissgardin 1

 

Matta

Denna svartvita matta med geometriskt mönster från Svanefors har en subtil retrokänsla och mönstret för in dynamik i rummet. Den finns i olika storlekar, 70×200 cm och 170×230 cm, och är tillverkad av bomull. Betyg 5 av 5.

Matta 2

 

Fondvägg med tapet

För den som vill förnya ett rum med färg eller tapeter, men drar sig för att tapetsera ett helt rum, är en fondvägg en bra kompromiss. En fondvägg är en vägg som har en färg eller ett mönster som avviker från de övriga väggarna i rummet. Att skapa en fondvägg gör förstås också mindre hål i plånboken än vad en tapetsering av hela rummet gör. Tänk på att mörkare färger får väggen att kännas närmare betraktaren och är därför bra för att skapa en intim stämning i rummet – ett bra tips för sovrumsinredningen. Tvärtemot så upplevs ljusare färger som längre bort och ger därmed en känsla av rymd. Tänk efter vilken vägg du vill framhäva i rummet och vilken effekt du vill uppnå. Till en ljus fondvägg rekommenderar vi den här tapeten som föreställer vita böcker i en vit bokhylla. Denna enkla trompe-l’œil känns modern, har glimten i ögat och samlar definitivt mindre damm än en konventionell bokhylla. Tapetbården är 250 cm hög med en bredd på 50 cm. Betyg 4 av 5.

Fondvägg med tapet 1

 

 

Vill man ha en mörk fondvägg så är denna effektfulla tapet ett hett tips. Mönstret imiterar noggrant arbetat smidesjärn och skulle kunna vara hämtat från grinden till en slottsträdgård – forna tiders elegans i modern tappning. Betyg 3 av 5.

Fondvägg med tapet 2

 

Poster

En vägg kan förstås förnyas utan nya tapeter – en ny tavla kan göra stor skillnad. Denna härliga poster med färggranna fjärilar på skapar en harmonisk och vacker blickpunkt i lantlig stil. Betyg 5 av 5.

Poster 2